Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020

Πως διατηρείται η αγάπη & ο έρωτας στις μακροχρόνιες σχέσεις

Periptera Τετάρτη, 26/08/2020
458 0

Μπορείτε να διατηρήσετε τη σχέση σας ζωντανή και συναρπαστική, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό είστε μαζί, αλλά πρώτα πρέπει να ξέρετε γιατί εξασθενεί και, στη συνέχεια, πρέπει να ξέρετε τι μπορείτε να αλλάξετε

Οι άνθρωποι ερωτευόμαστε στον άλλο αυτό που βλέπουμε ή που νομίζουμε ότι βλέπουμε ή αυτό που ο άλλος θέλει να μας δείξει

Αλλά αν δεν έχουμε κάνει μια βαθιά θεραπευτική δουλειά για τα περί απόρριψης (ο φόβος της απώλειας του άλλου ατόμου) και τους φόβους μας για καταπίεση (ο φόβος της απώλειας του εαυτού μας στη σχέση), αναπόφευκτα αυτοί οι φόβοι θα εμφανιστούν στη σχέση.
Όταν συμβεί αυτό τότε τίθεται θέμα ελέγχου. Είτε πρόκειται για ανοιχτό έλεγχο (όπως ο θυμός ή η ευθύνη που προέρχεται από μια ανήσυχη προσκόλληση) ή από μυστικό έλεγχο (όπως η συμμόρφωση, η αντίσταση ή η παραίτηση που προέρχεται από την αποφυγή προσκόλλησης), η συμπεριφορά ελέγχου αυτή διαβρώνει τα ερωτευμένα συναισθήματα.
Ψευδείς πεποιθήσεις όπως :
-Δεν είμαι αρκετά αξιαγάπητος ή αρκετά έξυπνος ή αρκετά ελκυστικός για να συνεχίσει να ενδιαφέρεται ο σύντροφός μου, οπότε πρέπει να τον ελέγξω για να τον κάνω να παραμείνει.
-Πρέπει να παραιτηθώ ή να υποχωρήσω για να μην χάσω την αγάπη του συντρόφου μου.
-Η σχέση είναι μια δέσμευση στην οποία μπορείς να χάσεις τον εαυτό σου επομένως πρέπει να αντισταθώ για να προστατευτώ από την απώλεια του εαυτού μου.
-Μπορώ να έχω τον έλεγχο του συντρόφου μου, για να παίρνω την αγάπη του και να νιώσω εντάξει εγώ.

όταν ενεργοποιούνται σε μία σχέση, οδηγούν σε αυτούς τους φόβους που με τη σειρά τους οδηγούν σε έλεγχο, με προστατευτική ή συμπεριφορά αποφυγής Η δράση με οποιαδήποτε μορφής ελέγχου της συμπεριφοράς που προκύπτει από αυτές τις πεποιθήσεις θα διαβρώσει αναπόφευκτα την αγάπη.

Η διατήρηση της αγάπης σημαίνει ότι, όταν εμφανίζονται οι φόβοι μας αποφασίζουμε να χρησιμοποιήσουμε τη σχέση για να μάθουμε πως να θεραπευτούμε παρά για να προστατευτούμε από αυτά που φοβόμαστε .

Το κλειδί για να διατηρηθεί η αγάπη ζωντανή είναι η νεότητα που έρχεται από το να είμαστε ανοιχτοί στη μάθηση για τον εαυτό μας όσο και τον σύντροφό μας. Όταν είμαστε όλοι ανοιχτοί να καταλάβουμε τους φόβους μας αλλά και πόσο έχουν πραγματική υπόσταση οι πεποιθήσεις που τροφοδοτούν τους φόβους μας, η σχέση τότε γίνεται μια συνεχώς εξελισσόμενη κατάσταση που φέρνει συνεχώς νέο αέρα

Κρατώντας την καρδιά μας ανοιχτή και μαθαίνοντας να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα συναισθήματά και τους φόβους μας, μαζί με την αλληλοϋποστήριξη για τη θεραπεία αυτών των φόβων, είναι αυτό που κρατά την αγάπη ζωντανή. Αυτή η ειλικρίνεια στα συναισθήματα επιτρέπει όχι μόνο στα ζευγάρια να βοηθήσουν το ένα το άλλο να θεραπευτεί, αλλά κάθε μέλος αυτής της σχέσης εξελίσσεται βελτιώνοντας την ικανότητά της κάθε πλευράς να βλέπει και να εκτιμά τον εαυτό του αλλά και τον άλλο. Μαθαίνουμε δηλαδή έτσι να αγαπάμε καταρχήν τον εαυτό μας και έπειτα να είμαστε σε θέση να μοιραζόμαστε την αγάπη μας αντί να προσπαθούμε πάντα να έχουμε τον έλεγχο .

Τα ζευγάρια μένουν τρελά ερωτευμένα όταν μαθαίνουν συνεχώς να αγαπούν τον εαυτό τους και το ένα το άλλο, και η αποσυμπίεση αυτών των ψευδών πεποιθήσεων είναι το πρώτο βήμα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Τελευταίο Τεύχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Banner - 1
Banner - 2

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ