Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020

Αφήστε την τεχνολογία και πιάστε την ουσία

Periptera Πέμπτη, 16/07/2020
416 0

Το ίντερνετ  είναι το ευκολότερο μέσο για να μάθει κάποιος μία ξένη γλώσσα, να διδαχθεί, να εργαστεί, να πληροφορηθεί, να διασκεδάσει, να συνομιλήσει με καινούργιους ανθρώπους, να εκφράσει την άποψη του και πολλά άλλα. Συνεπώς, είναι ένα εργαλείο που αν το χρησιμοποιήσεις σωστά θα βγεις κερδισμένος αλλά και το ακριβώς αντίθετο, εάν γίνει κατάχρηση.

Δυστυχώς πολλοί από εμάς έχουμε περάσει στο άλλο άκρο, να μη μπορούμε να κάνουμε ούτε μία ώρα από το να μη κοιτάξουμε το κινητό μας ή να ξοδέψουμε όλο το βράδυ μας στο Netflix, μετατρέποντας όλα αυτά τα χρήσιμα εργαλεία σε εξαρτήσεις που μας αποσπούν ουσιαστικά από την πραγματική ζωή

Το καλοκαίρι βοηθάει να κάνουμε πραγματικότητα την απεξάρτηση μας , τουλάχιστον για λίγο, από τα μέσα μαζικής δικτύωσης και τις διάφορες οθόνες ( κινητό –tablet- υπολογιστή- tv ). Η σκέψη να πάμε σε μία παραλία ή ένα πάρκο , να κάνουμε μια βόλτα ή να δούμε δια ζώσης τους φίλους μας είναι προτιμότερη από το να είμαστε στημένοι μπροστά σε ένα άψυχο αντικείμενο 

Βέβαια , η εύρεση τρόπων αποσύνδεσης δεν είναι πάντα τόσο εύκολη όσο απλώς αφήνοντας το τηλέφωνό μας πίσω . Kαι παρόλο που όλοι γνωρίζουμε ότι η κύλιση στο Facebook τρώει πολύτιμες στιγμές, για πολλούς από εμάς η συν-εξάρτηση είναι πραγματική. Οι ακόλουθες συμβουλές – που κυμαίνονται από το να καταλάβετε γιατί είσαστε τόσο κολλημένοι έως να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας για τον προγραμματισμό χρόνου χωρίς οθόνη – θα αλλάξουν σίγουρα τον τρόπο αλληλεπίδρασης σας με όλη την τεχνολογία που συναντάμε καθημερινά.

-Καταρχήν , υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ κατάθλιψης και μέσων κοινωνικής δικτύωσης λόγο διάφορων παραγόντων όπως η κοινωνική σύγκριση , ο φόβος της κακής εικόνα του εαυτού μας, ο φόβος της μοναξιάς και η απομόνωση. Kαταστάσεις που όμως είναι πλασματικές αφού αυτή η κοινωνική δικτύωση επί της ουσίας είναι ψεύτικη. Οπότε προσδιορίστε τους λόγους που εσείς περνάτε τόσες ώρες από την ζωή σας σε αυτά . Για να υπάρχετε; Για να γίνετε διάσημοι ; Για να δειχτείτε από το πόσους followers – πιστούς έχετε ; Πιστοί μας που επί της ουσίας δεν είναι παρά αριθμοί. Στην αληθινή ζωή είναι λίγοι οι άνθρωποι που είναι πραγματικά και ουσιαστικά κοντά μας.

-Δώστε προσοχή στον χρόνο που ξοδεύετε μπροστά σε μία οθόνη. Ρίξετε μια ματιά στον χρόνο που ξοδεύετε κάθε μέρα. Φυσικά, μερικές ώρες από αυτές είναι εκείνες δεν μπορείτε να ελέγξετε, ειδικά εάν έχετε μια δουλειά που απαιτεί να είστε σε υπολογιστή για την πλειοψηφία της ημέρας, οπότε αυτό που είναι το κλειδί εδώ είναι για τον χρόνο που μπορείτε να ελέγξετε. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους είναι να ενεργοποιήσετε μια εβδομαδιαία αναφορά χρόνου οθόνης του τηλεφώνου σας. Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που μπορείτε να εγκαταστήσετε και θα σας βοηθούν να καταγράψετε τον χρόνο που αφιερώνετε σε διαφορετικά sites και apps. Ακόμα, μπορούν να μπλοκάρουν ιστοσελίδες που θεωρούν ότι σας αποσυντονίζουν περισσότερο επιτρέποντάς σας να έχετε μια σαφή εικόνα της χρήσης του τηλεφώνου σας και κυρίως τον έλεγχο .

-Βρείτε ασχολίες . Ασχοληθείτε με καινούργια ενδιαφέροντα, όπως ξεκινήστε να διαβάζετε βιβλία, ασχοληθείτε με κάποιο άθλημα , μάθετε μια χειροτεχνία ή να παίζετε ερασιτεχνικά κάποιο μουσικό όργανο, ζητήστε από φίλους σας να βγαίνετε βολτούλες συχνότερα . Πηγαίνετε εσείς περιπάτους έστω και μόνοι σας . Τώρα που είναι καλοκαίρι βοηθάει περισσότερο να βγείτε έξω και να μην είστε καθηλωμένοι μπροστά από μία οθόνη. Στραφείτε σε κάτι δημιουργικό που θα έχει νόημα και ουσία, και θα γεμίζει το χρόνο σας, δίχως να βαριέστε ή να πλήττετε. Αυτό θα σας βοηθήσει και στη συνέχεια να διατηρήσετε την απεξάρτηση σας και αυτό σίγουρα είναι προς όφελος τόσο της ψυχικής όσο και της σωματικής σας υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Τελευταίο Τεύχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Banner - 1
Banner - 2

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ