Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020

«Λάδι στη φωτιά»

Periptera Τετάρτη, 26/08/2020
1195 0

Μιλώντας στην 949η επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ , και μία μέρα μετά της συνάντηησς του  με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε;

«Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Μαύρη Θάλασσα. Ακριβώς όπως δεν λαχταρούμε τη γη, την κυριαρχία ή τα συμφέροντα κανενός, δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ σε αυτό που μας ανήκει. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Καλούμε τους συνομιλητές μας να συνέλθουν. Δεν έχουμε βλέψεις και εδαφικές διεκδικήσεις αλλά κάποιοι δοκιμάζουν την υπομονή μας. Θα αντιδράσουμε είτε πολιτικά, είτε οικονομικά, είτε στρατιωτικά. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί πληρώνοντας ακόμα και τίμημα. Αν κάποιοι θέλουν να μας αντιμετωπίσουν, ας έρθουν. Ειδάλλως ας φύγουν από την μέση».

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα ανάξια της βυζαντινής της κληρονομιάς και υποστήριξε ότι η χώρα μας «αρνείται να μάθει από την ιστορία και συμπεριφέρεται σαν ψευτο-νταής στη Μεσόγειο».

Παράλληλα στην την έντονη δυσαρέσκεια του  Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την υποστήριξη της Τουρκίας στην Χαμάς έπειτα από συνάντηση του Τούρκου πρόεδρο με την ηγεσία της Παλαιστινιακής οργάνωσης, την παραμονή της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο Ισραήλ η Τουρκία απάντησε με μία ανακοίνωση που ανάγει ουσιαστικά τη Χαμάς σε διεθνή συνομιλητή, παραμερίζοντας την επίσημη και νόμιμη κυβέρνηση της Παλαιστίνης, ως εκπροσώπου ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε:

«Κηρύσσοντας τρομοκράτη τον νόμιμο εκπρόσωπο της Χαμάς, η οποία ανήλθε στην εξουσία κερδίζοντας τις δημοκρατικές εκλογές στη Γάζα και είναι μια σημαντική πραγματικότητα στην περιοχή, δεν συμβάλλει διόλου στις προσπάθειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Εδώ να σημειωθεί ότι η σχέση του Ερντογάν με την Χαμάς κρατάει χρόνια λόγω των ιδεολογικών αναφορών των δύο πλευρών ως προς το πολιτικό Ισλάμ καθώς και μετά το 2009 που από την θέση του πρωθυπουργού τότε ο Ερντογάν αντιπαρατέθηκε δημοσίως στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Σιμόν Πέρες, για το Παλαιστινιακό και έκτοτε οι συναντήσεις του ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μασάαλ με τον Έρντογαν έγιναν συχνότερες .

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Τελευταίο Τεύχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Banner - 1
Banner - 2

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ