Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020

Οι προκλήσεις συνεχίζονται...

Periptera Παρασκευή, 21/08/2020
435 0

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι οι Αρχές σκοπεύουν να μετατρέψουν τη Μονή της Χώρας που λειτουργούσε ως μουσείο μέχρι τώρα, σε τζαμί και η απόφαση δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Πρόκειται για βυζαντινό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη αφιερωμένο στο Χριστό Σωτήρα , το οποίο χτίστηκε στη θέση της Πύλης της Αδριανούπολης, έξω από τα Θεοδοσιανά Τείχη, νότια του Κεράτιου Κόλπου. Θεωρείται ως ένα από τα λαμπρότερα σωζόμενα δείγματα βυζαντινών εκκλησιών. Του τοίχους της κοσμούν ψηφιδωτά και τοιχογραφίες εξαιρετικού κάλλους αν και πολλά από αυτά καλύφθηκαν με ασβέστη από τους Οθωμανούς όταν μετατράπηκε από αυτούς σε τζαμί τον 16ο αιώνα.

Από το 1958 λειτουργούσε ως μουσείο και όπως και η Αγία Σοφία, είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Την απόφαση αυτή καταδίκασε έντονα το ΥΠΕΞ της Ελλάδας με την εξής δήλωση:
«Η σημερινή απόφαση των τουρκικών αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, συνιστά μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού. Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας. Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της. Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα.

Είναι απολύτως καταδικαστέα. Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών».

Έντονη ήταν και η αντίδραση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησία με δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Μπαλάσοφ
"Φαίνεται ότι οι Τούρκοι ηγέτες είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να αγνοούν με συνέπεια την παγκόσμια αξία της κληρονομιάς του κατακτημένου Βυζαντίου, την οποία δεν καταλαβαίνουν, και να επιδεικνύουν ανοιχτά μια περιφρονητική αδιαφορία για τις χριστιανικές πολιτιστικές αξίες", προσθέτοντας ότι η προσέγγιση της Άγκυρας δεν συμβάλλει στην ειρήνη και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ οπαδών διαφορετικών θρησκειών.

Ο αρχιεπίσκοπος ανέφερε επίσης ότι παρόλο που ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν, υποσχέθηκε να διατηρήσει την ελεύθερη πρόσβαση στα χριστιανικά αντικείμενα της Αγίας Σοφίας, τα μωσαϊκά και οι τοιχογραφίες καλύπτονται συνεχώς , οι γυναίκες έχουν περιορισμένη πρόσβαση στον τόπο της πρώην εκκλησίας και τα κύρια πολιτιστικά αντικείμενα δεν είναι ορατά σε αυτές. Η εκτίμηση του είναι ότι η ίδια μοίρα περιμένει και τη Μονή της Χώρας, και πρόσθεσε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης έχει χάσει πλήρως την επιρροή «στην έδρα».

Την ενόχληση της έδειξε και η ΕΕ με τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν, αρμόδιας για εξωτερικές υποθέσεις Ναμπίλα Μασράλι η οποία σε ερώτηση σχετική ανέφερε:
«Καταγράφουμε την απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας που λειτουργούσε ως μουσείο από το 1945 σε τέμενος και να την ανοίξουν για λατρεία. Όπως και η Αγία Σοφία, έτσι και η Χώρα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ως μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί για διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο και την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης».

Εν μέσω όλων αυτών των επί σειρά προκλήσεων σύμφωνα με την εφημερίδα Ηurriyet το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος προετοιμάζει το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο . . Πρόκειται για προάστιο της Αμμοχώστου το οποίο αφού εγκαταλείφθηκε μετά την τουρκική εισβολή εν συνεχεία με ψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1984 σφραγίστηκε απαγορεύοντας τον εποικισμό του παρά μόνο από τους πρώην κατοίκους.

Όπως μεταδίδεται από τον τηλεοπτικό σταθμό του ψευδοκράτους «Μπαϊράκ» , ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ υποστήριξε σε σχετική του συνέντευξη ότι τα Βαρώσια είναι έδαφος του ψευδοκράτους, «κανείς δεν μπορεί να μας το πάρει από τα χέρια μας» και ότι το «υπουργείο εξωτερικών» έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες καταγραφής και πλέον βρίσκονται στο στάδιο να τ’ ανοίξουν. Αυτό που πρέπει – και εξετάζουν τώρα – όσον αφορά το Βαρώσι, είπε, είναι το θέμα του περιουσιακού, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα της πόλης θα ενδυναμώσει περισσότερο τον τουρισμό και την οικονομία του ψευδοκράτους.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Τελευταίο Τεύχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Banner - 1
Banner - 2

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ