Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020

«Παράφρων» ο Ερντογάν: Ζητά λύση win - win, αλλά συνεχίζει τις έρευνες με το Oruc REIS

Periptera Πέμπτη, 13/08/2020
347 0

Την πληροφορία έκανε γνωστή ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην Άγκυρα στη συνδιάσκεψη των επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπώντου κόμματος του.

Σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε επίσης ότι «κανείς δεν πρέπει να κοιτάει το είδωλό του σε μεγεθυντικό καθρέφτη. Μιλάωανοικτά και ξεκάθαρα, δεν πρέπει ούτε να προσπαθεί να κάνει επίδειξη».

Προσέθεσε ακόμη ότι η Τουρκία δεν εποφθαλμία τα δίκαια των άλλων, αλλά δεν επιτρέπει να καταπτήσουν και τα δικά της δίκαια.

O Tούρκος πρόεδρος είπε πως κατά τη διάρκεια των επαφών με την κ. Μέρκελ και τον Σαρλ Μισέλ θα συζητηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και οι διμερείς σχέσεις.

 

«Ο δρόμος της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο περνάει μέσα από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις. Αν λειτουργήσουμε ευσυνείδητα και με λογική μπορεί να βρεθεί μία φόρμουλα σε μία λογική "kazan-kazan" (win-win, που θα είναι όλοι κερδισμένοι), που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων των πλευρών» τόνισε ο Ερντογάν, διαμηνύοντας παράλληλα πως το Oruc Reisθα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες μέχρι τις 23 Αυγούστου.

«Η στάση της Ελλαδας στο Αιγαίο και την Μεσόγειο είναι κακόβουλη. Δεν μπορεί να δοθεί εξήγηση με την κοινή λογική η απαίτηση για δικαιοδοσία επί του θαλάσσιου χώρου μέσω του Καστελόριζου, το οποίο απέχει από τις τουρκικές ακτές δύο χιλιόμετρο και από την ηπειρωτική Ελλάδα 580 χιλιόμετρα» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας μια πάγια θέση της Τουρκίας.

Στην ομιλία του ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε και κατά του Γάλλου προέδρουΕμανουέλ Μακρόν, με αφορμή αυτή τη φορά για τη γαλλική παρουσία στο Λίβανο μετά την έκρηξη στη Βηρυτό.

«Το θέμα μας δεν είναι να βγάλουμε φωτογραφίες και να κάνουμε επίδειξη μπροστά στις κάμερες. Είμαστε στον Λίβανο επειδή αυτό επιτάσσει η ισχυρή και αιώνια φιλία μας. Οι σύντροφοί μας δεν πήγαν εκεί σαν τον Μακρόν. Αντιθέτως πράξαμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον».

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν πάντως αφιερωμένο στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις της γειτονικής χώρας.

Αναφέρθηκε στην πορεία του ιδίου και του κόμματος τα τελευταία 19 χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εξέγερση του πάρκου Γκεζί, στιςαποκαλύψεις του 2013 για οικονομικές ατασθαλίες που άγγιξαν μέλη της οικογένειάς του, το Κουρδικό και την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016.

Παράλληλα, επιτέθηκε σφοδρά κατά του προέδρου του ΡεπουμπλικανικούΛαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας υπόνοιες εις βάρος του σε σχέση με το πραξικόπημα του 2016.

«Ο πρόεδρος του CHP, τέσσερα χρόνια μετά, ακόμη δεν μας είπε γιατί ο οι πραξικοπηματίες του άνοιξαν το δρόμο για να περάσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πού βρίσκεται το Oruc Reis

Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έκανε στροφή 180 μοιρών και μαζί με τα συνοδευτικά του σκάφη κατευθύνεται ξανά νοτιοδυτικά, προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το σκάφος εξακολουθεί να πλέει μεποντισμένα τα καλώδιά του, χαράσσοντας νοτιοδυτική πορεία με ταχύτητα περίπου 5 κόμβων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Τελευταίο Τεύχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Banner - 1
Banner - 2

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ