Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020

Οι γερμανικές εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία

Periptera Τρίτη, 04/08/2020
358 0

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle , το πρώτο εξάμηνο του 2020 εγκρίθηκαν από την Γερμανία εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία ύψους 22,8 εκατομμυρίων ευρώ . Το 2019 η Γερμανία εξήγαγε όπλα αξίας 832 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 345 εκ. ευρώ αφορούσαν εξαγωγές στην Τουρκία ενώ το 2018 , η Τουρκία αγόρασε εξοπλισμούς για 243 εκ. ευρώ, όταν το συνολικό ποσό των γερμανικών εξαγωγών όπλων ήταν 771 εκ. ευρώ.

Και ενώ η Γερμανία δηλώνει ότι η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και διαφωνεί με την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη εξακολουθεί να εξάγει οπλισμό στην Τουρκία. Από τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας την περασμένη εβδομάδα προκύπτει ότι οι νεότερες παραγγελίες σχετίζονται με παλιότερη παραγγελία της Τουρκίας τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν παίρνει πλέον όπλα από τη Γερμανία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο στη Συρία αλλά ότι οι εξαγωγές περιορίζονται σε «ναυτιλιακά είδη», για παράδειγμα υποβρύχια.

Πρέπει όμως να σημειωθεί εδώ ότι μιλάει για τα έξι επιθετικά υποβρύχια της σειράς 214 της εταιρείας Thysenkrupp Maritime Systems που παρήγγειλε η Άγκυρα το 2009 και τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία. Το πρώτο μάλιστα αναμένεται να καθελκυσθεί φέτος. Τέσσερα παρόμοια υποβρύχια διαθέτει ήδη η Ελλάδα τα οποία και της επιτρέπουν προς το παρόν να διατηρεί μια υπεροχή στο Αιγαίο που βέβαια δεν θα υφίσταται άλλο από τη στιγμή που η Τουρκία θα διαθέτει όλα τα «214». Δεδομένου ότι το όλο ζήτημα σχετίζεται με την ασφάλεια της χώρας, η Αθήνα επανειλημμένα το έθεσε στο Βερολίνο. Αλλά μάλλον χωρίς επιτυχία.

Η αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν σε δήλωση προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) επισημαίνει πως η γερμανική κυβέρνηση παραπλανά την κοινή γνώμη, όταν υποστηρίζει ότι δεν επιτρέπει την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία ενώ ζήτησε την «πλήρη» απαγόρευση εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Τελευταίο Τεύχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Banner - 1
Banner - 2

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ